Sari la conținut
Protectia muncii Bucuresti » Blog » Securitatea și sănătatea în muncă – cum putem aduce îmbunătățiri?

Securitatea și sănătatea în muncă – cum putem aduce îmbunătățiri?

Termenul de securitate și sănătate în muncă definește setul de măsuri și activități care pot fi dezvoltate pentru a minimiza sau elimina complet riscurile derivate din muncă.

Prin urmare, acest set de măsuri face posibilă reducerea accidentelor de muncă.

Securitatea locurilor de muncă este esențială pentru toată lumea

Cele mai recente date disponibile despre accidentele de muncă din România (2019) vorbesc despre 5145 de accidente de muncă într un singur an. Dintre accidentele care au avut loc la locul de muncă, 182 au fost mortale, iar 80 s-au încheiat cu invaliditate. Aceste cifre sunt importante, deoarece multe dintre aceste accidente ar fi putut fi evitate printr-o pregătire adecvată.

Sectorul construcțiilor este cel care de obicei înregistrează cele mai multe accidente de muncă, urmat de industrie. Prin urmare, trebuie să ne gândim că nevoia de a promova securitatea în muncă este capitală. Majoritatea accidentelor au implicat lucrători în producție, depozitarea de orice fel sau au avut loc pe traseul de deplasare al lucrătorilor de la domiciliu către locul de muncă sau înapoi.

Necesitatea unui plan de prevenire și protecție

Prevenirea acestor accidente trebuie să înceapă prin realizarea unui plan de prevenire și protecție. Acest plan va include măsuri de natură tehnică, organizatorică, igienico-sanitară si de altă natură, pentru reducerea șanselor de vătămare a lucrătorilor la locul de muncă. Aceste măsuri vor fi luate ținând cont de munca desfășurată de fiecare lucrător și de locul în care își desfășoară activitatea.

Obiectivul acestui plan este prevenirea accidentelor de muncă și îmbunătățirea securității locurilor de muncă pentru toți lucrătorii. Acest plan este obligatoriu prin lege pentru toate companiile  și trebuie revizuit ori de cate ori intervin modificari ale conditiilor de munca, la aparitia unor riscuri noi si in urma producerii unui eveniment.

Pentru acest plan de prevenire a riscurilor este necesar să se studieze toate riscurile care rezultă din îndeplinirea sarcinii de muncă a lucrătorilor, precum și a mediului de muncă. Acest studiu privind mediul de lucru și sarcinile care trebuie îndeplinite va permite angajatorilor să dezvolte măsuri preventive.

Este important ca acest plan să fie aplicat tuturor lucrătorilor, de aceea este esențial ca compania să-l aducă la cunoștința tuturor angajaților săi. Acestea trebuie să țină seama de măsurile preventive incluse în plan ce se află în responsabilitatea lor, în plus, trebuie efectuate controale periodice pentru a evalua eficacitatea planului de prevenire și protecție.

Planul de prevenire şi protecţie trebuie să acopere atât riscurile de accidentare și îmbolnăvire identificate și măsurile afferent, cât și persoanele responsabile de aducerea lor la îndeplinire și termene.

Vă puteţi asigura că vă conformaţi cu prevederile legale de protecția muncii în vigoare şi că oferiti angajaţilor condiţii sigure de lucru cu ajutorul unei firme de consultanţă de protecţia muncii din Bucureşti – serviciu extern de prevenire și protecție, care poate întocmi atât evaluarea de riscuri cât și planul propriu zis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *