Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă responsabilizează angajatorii să implementeze măsuri pentru reducerea la minimum a riscurilor de accidentare și îmbolnăvire ce decurg din activitățile desfășurate. Companiile trebuie să se asigure că toate măsurile rezonabile de prevenire sunt luate pentru a oferi și menține condiții de muncă sigure și că personalul are cunoștințele necesare pentru a efectua sarcini de manipulare manuală în condiții de siguranță.
Riscurile pentru securitate și sănătate în muncă pe care le prezintă manipularea manuală a maselor
Ce înseamnă manipularea manuală?
HG 1051/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru manipularea manuală a maselor care prezintă riscuri pentru lucrători, în special de afecţiuni dorsolombare definește manipularea manuală a maselor drept
„orice tip de transport sau susţinere a unei mase de către unul ori mai mulţi lucrători, inclusiv ridicarea, aşezarea, împingerea, tragerea, purtarea sau deplasarea unei mase, care, datorită caracteristicilor acesteia sau condiţiilor ergonomice necorespunzătoare, prezintă riscuri pentru lucrători, în special de afecţiuni dorsolombare”.
Activitățile obișnuite de manipulare manuală la locul de muncă includ:
- Stivuirea rafturilor
- Ridicarea cutiilor, transportarea dintr-un loc în altul
- Mutarea mobilierului
- Întinderea pentru a ajunge la un raft înalt sau îndoire spre un raft de jos
Care sunt riscurile pentru sănătate asociate manipulării manuale?
Există mai mulţi factori de risc care fac ca operaţiile de manipulare manuală a maselor să fie periculoase şi, astfel, să crească riscul producerii unor traumatisme. În special, riscul de afecţiuni dorsolombare este asociat cu patru aspecte ale manipulării manuale a maselor:
- caracteristicile masei: grea, mare, greu de apucat, instabilă etc.
- sarcina de muncă: frecvența sau durata îndelungată, mișcarea repetitivă, implică mișcări sau poziții incomode
- caracteristicile mediului de muncă: iluminat insuficient, spațiu insuficient, podea alunecoasă sau denivelată, temperatura ridicată/scăzută
- factori individuali, ce țin de executant: lipsa de cunoștințe, instruire SSM deficitară, vârsta înaintată sau caracteristicile fizice ale lucrătorului.
Activităţile continue de ridicare sau manipulare manuală provoacă în timp deteriorarea sistemului musculo-scheletic, iar practica deficitară de lucru poate provoca o serie de răni și leziuni, afectând mai ales spatele. Afecțiunile obișnuite de manipulare manuală includ:
- Entorse și întineri musculare
- Fracturi de os
- Hernii
- Tăieturi și vânătăi
- Spasme musculare
- Dureri de spate
Efectuarea sarcinilor manuale de manipulare nu provoacă probleme de sănătate dacă se respectă tehnici și bune practici de lucru. Problemele apar atunci când oamenii „o iau pe scurtătură”, când sunt efectuate sarcini de lucru fără a se ține cont de instrucțiunile de securitate și sănătate în muncă, adică ridicarea și transportarea greutății menținând posturi greșite sau efectuarea de sarcini manuale care sunt prea dificile sau prea frecvente.
Cum putem efectua sarcinile de manipulare manuală în siguranță?
Există tehnici simple pe care le puteți utiliza pentru a vă permite să efectuați sarcini de manipulare manuală în siguranță. Acestea includ:
- Poziționarea picioarelor – trebuie să aveți o bază echilibrată, stabilă, ținând picioarele la distanță unul față de celălalt
- Adoptarea unei posturi corecte – îndoirea genunchilor, menținerea umerilor la același nivel și asigurarea că spatele este drept, menținând curbura sa naturală
- Prinderea fermă a sarcinii
- Menținerea sarcinii aproape de corp
Ar trebui de asemenea efectuată evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru toate operațiile de manipulare manuală care sunt întreprinse în mod regulat. Identificarea riscurilor, evaluarea probabilității și gravităţii vătămărilor / daunelor care ar putea apărea și ierarhizarea acestor riscuri, vă vor ajuta să adoptaţi măsurile cele mai eficiente pentru diminuarea sau eliminarea riscurilor asociate cu manipularea manuală a maselor.