Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Probleme comune de securitate şi sănătate întâlnite la locul de muncă

Probleme comune de securitate şi sănătate întâlnite la locul de muncă

Toată lumea are dreptul de a lucra în condiţii de siguranţă, iar angajatorii trebuie să asigure sănătatea și securitatea tuturor lucrătorilor săi şi a celorlalţi participanţi la procesul de muncă. Aceasta înseamnă că organizația trebuie să ofere aceleași condiţi de protecție atât lucrătorilor cât şi persoanelor aflate în întreprindere şi/sau unitate, cu permisiunea sa – voluntari, şomeri, ucenici. Prevederile de prevenire şi protecţie trebuie să acopere atât securitatea fizică cât și sănătatea mintală şi cu ajutorul unei firme de consultanţă de protecţia muncii din Bucureşti, vă puteţi asigura că vă conformaţi cu prevederile legale în vigoare şi că oferiti angajaţilor condiţii sigure de lucru.

Spațiu

Fiecare încăpere în care oamenii lucrează ar trebui să aibă suprafață, înălțime și spațiu neocupat suficiente în scopul asigurării de sănătate, securitate și bunăstare la locul de muncă. În timp ce amenajări suplimentare pot fi necesare dacă este nevoie de acces pentru scaun cu rotile, în general, în birouri de 4,65 metri pătrați este cantitatea minimă de spațiu necesar pentru fiecare persoană care lucrează într-o cameră (Aceasta include zona ocupată de un birou și un scaun, dar exclude dulapuri de depozitare și alte mobilier de birou).

Temperatura

Reglementările nu specifică o temperatură maximă, dar, ca reper, se consideră că o temperatură minimă confortabilă de lucru trebuie să fie adecvată organismului uman, ţinându-se seama de metodele de lucru utilizate şi de cerinţele fizice impuse lucrătorilor.

Ventilare

Locurile de muncă trebuie să fie ventilate corespunzător. Ferestrele sau alte deschideri trebuie să asigure o ventilație şi suficient aer proaspăt, iar în cazul în care este prevăzut aer condiționat, acesta ar trebui să fie verificat cu regularitate.

Lumina naturală

Iluminatul ar trebui să fie suficient pentru a permite oamenilor să lucreze și să se deplaseze în siguranță. Dacă este necesar, ar trebui să se asigure iluminat local la stațiile de lucru individuale și în locuri cu un risc deosebit, cum ar fi coridoarele și scările. Iluminatul și corpurile de iluminat nu trebuie să creeze niciun pericol. Ar trebui să se asigure o iluminare automată de urgență, alimentată de o sursă independentă, în cazul în care pierderea bruscă de lumină ar crea riscuri.

Stații de lucru și pauzele de la ecran

Angajatorii trebuie să planifice munca la locurile de muncă dotate cu videoterminale (VDU), în aşa manieră încât să fie întreruptă periodic prin pauze sau modificări ale activităților pentru a reduce suprasolicitarea prin expunerea la videoterminale. Deși regulamentele nu stabilesc pauze obligatorii, este recomandabil ca o perioadă continuă de lucru pe ecran să nu depășească o oră. Dacă utilizați un videoterminal ca parte semnificativă a muncii dumneavoastră zilnice, aveți dreptul de a solicita teste oculare adecvate în cadrul examinărilor periodice de medicina muncii, care trebuie să fie puse la dispoziție și plătite de angajatorul dumneavoastră.

Manipularea manuală

În cazul în care este necesară manipularea manuală, trebuie respectate prevederile HG 1051/2006 care stabileşte cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru manipularea manuală a maselor care prezintă riscuri pentru lucrători, în special de afecţiuni dorsolombare. Mai multe informaţii despre riscurile de securitate şi sănătate în muncă prezentate de manipularea manuală a maselor.

Incendii

Fiecare loc de muncă trebuie să aibă stabilite proceduri clare de evacuare și să efectueze exerciții deevacuare în caz de incendiu periodic pentru a se asigura că toţi angajații cunosc şi respectă întocmai procedurile.

Alunecări, împiedicări și căderi

Principalele cauze ale alunecărilor, călătoriilor și căderilor la locul de muncă sunt:

  • suprafețe inegale ale podelei;
  • pardoseli necorespunzătoare;
  • podele umede;
  • modificări de nivel;
  • cabluri nearanjate;
  • iluminat slab; și
  • dezordine.

Dacă observaţi orice factor de risc care ar putea conduce la alunecari sau împiedicări raportaţi-l angajatorului și solicitaţi eliminarea pericolului.

Stres ocupațional

Stresul la locul de muncă apare atunci când cerințele locului de muncă și / sau mediul de muncă depășesc capacitatea lucrătorului de a le duce la îndeplinire. Simptomele stresului pot fi fizice, mentale și / sau comportamentale.

Angajatorii ar trebui să dezvolte şi să aducă la cunoştinţa angajaţilor politici cu privire la gestionarea riscurilor psihosociale și a stresului la locul de muncă.

Bullying și hărțuire

Bullying-ul la locul de muncă este o problemă de sănătate și securitate care include tactici precum abuzuri verbale, nonverbale, psihologice, fizice și umilire. Poate duce la probleme de sănătate și poate da naștere la probleme suplimentare de securitate la locurile de muncă. Este, de asemenea, o chestiune care poate avea consecințe legale. Angajatorii au datoria de a avea grijă față de toți angajații, pentru a se asigura că aceștia sunt la nivel psihic și fizic în siguranță la locul de muncă și că sănătatea lor nu este afectată negativ de nimeni sau de nimeni din mediul de muncă. Această datorie de îngrijire înseamnă că angajatorii trebuie să se comporte și să răspundă în mod rezonabil în astfel de probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *