Sari la conținut
Protectia muncii Bucuresti » Blog » Prevenția ca parte principală a culturii de securitate și sănătate în muncă

Prevenția ca parte principală a culturii de securitate și sănătate în muncă

Concentrați-vă pe prevenire

Pericolele prezentate în articolul anterior nu sunt în niciun caz o listă exhaustivă – pot exista multe alte pericole la locul de muncă, iar depistarea acestora necesită vigilență. Pentru a ajuta la identificarea pericolelor la locul de muncă, se recomandă concentrarea pe următoarele domenii:

Instruire adecvată de protectia muncii

Lucrătorii nu pot ști în mod automat că trebuie să facă ceva într-un anumit fel. Depinde de fiecare organizație să își instruiască în mod corespunzător angajații cu privire la prevederile de securitate și sănătate în muncă. Această pregătire începe la angajarea noului lucrător, atunci când un angajator oferă o introducere în securitatea și sănătatea în muncă, inclusiv recunoașterea pericolelor. Instruirea ar trebui să continue în cadrul departamentului specific în care va lucra noul angajat. Ulterior, va fi necesară instruirea periodică de reîmprospătare a cunoștințelor și instruirea suplimentară la introducerea unor noi tehnologii de lucru, activități sau echipamente de muncă noi.

Cunoașteți scopul instruirii și asigurați-vă că oferiți fiecărui lucrător instruirea de protecția muncii adecvată pentru sarcinile pe care le execută. După instruire, monitorizați și supravegheați lucrătorii pentru a verifica dacă o aplică în mod corespunzător.

Echipament individual de protecție

Utilizarea EIP cade direct în sarcina angajatorilor de a determina, de a furniza și de a se asigura că oamenii îl poartă.

Dacă angajatorii consideră că EIP este necesar, trebuie să selecteze dimensiunile potrivite și o varietate de opțiuni pentru personalul lor – și să instruiască lucrătorii despre cum să îmbrace, să poarte și să îndepărteze echipamentul în mod corespunzător. Supraveghetorii lucrătorilor ar trebui să fie un exemplu al comportamentului pe care îl așteaptă de la angajați, purtând toate EIP necesare. Dacă angajații nu poartă EIP, angajatorii trebuie să afle care este cauza – echipamentul poate fi inconfortabil sau să nu funcționează corect.

Dar furnizarea de echipamente de siguranță adecvate nu este suficientă. Dispozitivele pot fi folosite greșit sau neglijate. Angajatorii ar trebui să se asigure că echipamentele sunt depozitate la sfarșitul schimbului în containerul corespunzător și nu pur și simplu agățate într-un cârlig.

Comunicați în mod clar și reiterați obligația lucrătorilor de a purta echipamentul individual de protecție subliniind că acesta îi protejează de leziuni și boli, cum ar fi pierderea unui ochi sau dezvoltarea unei boli respiratorii. Pe scurt, învațați-i ce au de câștigat de pe urma lui.

Resurse

Destul de des, întreprinderile mici pur și simplu nu au resursele necesare pentru a-și audita în mod adecvat sistemele și procedurile de securitate și sănătate la locurile de muncă. Și în multe situații, este posibil ca angajatorii să nu știe ce cuprinde o procedură sigură.

Acești angajatori ar trebui să se adreseze și să acceseze resursele disponibile pe site-urile de profil, dintre care multe sunt gratuite. O firmă de consultanță protecția muncii din București vă poate oferi programe de inspecție internă pentru a vă asigura că nu veți fi sancționați în cazul unui control la Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Cu toate acestea, nu toate resursele sunt gratuite, iar angajatorii trebuie să fie dispuși să facă o investiție în anumite formări sau EIP dacă doresc să mențină lucrătorii în siguranță. Investiția în prevenire vă poate însă aduce economii substanțiale de-a lungul timpului, ajutându-vă să evitati accidentările lucrătorilor, incidentele periculoase și daunele materiale.

Cultura de securitate

În multe companii există o mentalitate „monkey see, monkey do”. Adică învățarea unui proces fără a înțelege de ce acesta funcționează. Dacă un supraveghetor sau un manager face ceva într-un mod care nu este sigur, alți lucrători vor urma exemplul.

În schimb, organizațiile ar trebui să stabilească o cultură în care siguranța devine responsabilitatea tuturor și lucrătorii să se simtă confortabil să raporteze procese de lucru sau echipamente periculoase. Conducerea dă tonul. Dacă conducerea este angajată și trimite un semnal angajaților despre gestionarea securității, aceasta se încadrează în această responsabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *