Sari la conținut
Protectia muncii Bucuresti » Blog » Plan SSM – Cât de eficient este planul dumneavoastră de sănătate și securitate în muncă?

Plan SSM – Cât de eficient este planul dumneavoastră de sănătate și securitate în muncă?

  • Alexandru 

Cum transformăm cultura de securitate, trecând de la mulțumire la implicare

Deși existența unui plan SSM – plan de securitate este în sine esențială, ceea ce este decisiv pentru succesul acestuia este transformarea culturii de securitate din mulțumire în implicare. Mai mulți factori influențează necesitatea companiilor de a încorpora un program de securitate în organizațiile lor. Reglementările sunt privite ca fiind primare de mulți indivizi cu o mentalitate ”mulțumită”. Persoanele care manifestă o mentalitate de implicare înțeleg impactul pe care îl are siguranța asupra bunăstării forței de muncă.

Existența unui Plan SSM este cerință legală

Siguranța forței de muncă este obligatorie în cadrul tuturor organizațiilor. Inspecția muncii este responsabilă pentru a se asigura că există condiții de muncă sigure și sănătoase în toate industriile. Ducerea la îndeplinire a acestora se realizează prin stabilirea standardelor și asigurarea conformității. Reglementările guvernamentale garantează că organizațiile continuă să se concentreze pe reducerea și eliminarea accidentelor la locul de muncă.

Impact financiar

Un alt factor principal care determină companiile să continue să caute o reducere a accidentărilor sunt costurile. Un accident de muncă implică costuri atât în ce privește îngrijirea medicală, cât și productivitatea și sănătătatea mentală a persoanelor. Fiecare accident generează un impact financiar direct asupra unei companii. Starea mentală a angajaților poate fi afectată pentru tot restul carierei și poate contribui indirect la implicații semnificative ale costurilor pentru companie, după ce au fost martori la accidentarea unui coleg la locul de muncă.

Consecvență de la an la an

Companiile sunt în continuare provocate să cauteactivități de îmbunătățire continuă pentru a reduce și a elimina preocupările pe toată durata lor de control. Mediul dinamic de lucru generează o condiție potențială de pericol în continuă schimbare.

Înțelegerea acestora și controlul stării lor este esențială pentru a minimiza nivelul potențialului de siguranță. Acest ciclu continuu de condiție de pericol necesită o frecvență de audit dedicată în întreaga organizație pentru a preveni rănirea forței de muncă.

Măsurarea este o cerință critică de intrare pentru eforturile de îmbunătățire a concentrării. Facilitățile care izolează responsabilitatea pentru câteva persoane văd sarcina ca pe o cerință. Sunt necesare angajamente la toate nivelurile din organizație pentru a realiza o evaluare cuprinzătoare și pentru a ajuta la eliminarea pericolelor.

Caracterul accidentelor la locul de muncă

Datele accidentelor trebuie urmărite în funcție de locație și ocupații specifice. Pe baza datelor, evoluția nivelului de risc (ridicat, mediu, scăzut) apariția lor per locație și ocupație. Prioritățile sunt centrate pe liste de risc ridicat și liste de risc diminuat. Această metodologie presupune că toate contribuțiile la factorii care contribuie la risc rămân constante. Cercetările au demonstrat că programele de urmărire a activităților de risc trebuie să includă inputuri care pot contribui la risc. Aceste intrări pot fie să crească, fie să scadă nivelul potențial de risc, nu doar urmărirea activității de risc.

Gravitatea riscului

Pericolele sunt prezente în orice companie. O organizație trebuie să le evalueze pe toate și să determine nivelul de contramăsuri necesare. Determinarea de a acționa se bazează pe evaluarea riscului pericolului. O revizuire periodică a nivelurilor de risc ajută o organizație să determine dacă contramăsurile rămân suficiente pentru a controla starea de pericol.

Programul de securitate al unui plan SSM este compus din doi piloni: conformare și instruire. Ele sunt interconectate și imprerative pentru un program de securitate de succes. Fiecare companie urmează un proces similar pentru a urmări și documenta conformitatea cu prevederile legale și specificul organizației. Implementarea instruirii este, de asemenea, gestionată într-o manieră asemănătoare.

Structura locului de muncă

Pentru a gestiona și controla accidentele legate de siguranță, companiile sunt responsabile pentru respectarea politicilor și reglementărilor guvernamentale.

Standardele guvernamentale oferă un nivel minim de protecție împotriva pericolelor pentru angajați. Companiile dispun acțiuni localizate și creează standarde suplimentare personalizate pentru a le completa. Standardele localizate ajută la conformarea locurilor de muncă sau ocupațiilor cu potențial ridicat pentru bunăstarea angajaților. Politicile suplimentare ale organizațiilor ajută la consolidarea angajamentului față de bunăstarea forței de muncă.

Instruirea SSM a angajaților

Partea esențială a unui plan SSM o constituie organizarea de sesiuni de instruire introductiv generale și periodice pentru a instrui angajatul cu privire la standardele de conformitate. Personalizarea instruirii cu proceduri și imagini specifice echipamentelor și locului de muncă influențează direct percepția angajaților asupra angajamentului organizației. În plus, îi ajută pe angajați să înțeleagă politicile și reglementările. Conștientizarea consecventă a sănătății și securității în muncă ajută la creșterea implicării forței de muncă în diminuarea pericolelor potențiale.

Conducerea prin intermediul exemplului are un impact semnificativ asupra acceptării forței de muncă și a adoptării inițiativelor.

Trecerea la implicare

Pentru a schimba răspunsul de securitate de la reactiv la proactiv, trebuie să aibă loc o transformare în forța de muncă de la mulțumire la implicare. Pentru a provoca schimbarea culturii în cadrul forței de muncă, managerii trebuie să conducă prin exemplu. Arătați o expresie sinceră de îngrijorare pentru pericolele anormale și participarea la discuțiile de rezoluție/implementare și stabiliți așteptări ridicate pentru toate persoanele de la locurile de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *