Obligații SSM pentru angajatori conform prevederilor O.U.G. nr.99/2000
Protecţia persoanelor încadrate în muncă în perioadele în care, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme este reglementată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca. Prevederi SSM în perioadele caniculare:
În sensul acestui act normativ, temperaturile extreme ridicate sunt temperaturi care
Art. 1 (2) a) depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
respectiv valori ale indicelui temperatură-umiditate de peste 80 de unități. Acest indice exprimă temperatura exterioară în corelație cu umiditatea relativă.
Prevederile de prevenire şi protecţie trebuie să acopere și aceste aspecte iar cu ajutorul unei firme de consultanţă protecţia muncii din Bucureşti, vă puteţi asigura că vă conformaţi cu prevederile legale în vigoare şi că oferiti angajaţilor condiţii sigure de lucru.
Prevederi SSM în perioadele caniculare
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
- a) reducerea intensitatii şi ritmului activităţilor fizice;
- b) asigurarea ventilatiei la locurile de muncă;
- c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
- d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
și pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
- a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
- b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
- c) asigurarea de duşuri.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se se impune de asemenea asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute.
Dacă temperaturile extreme se mențin timp de cel putin 2 zile consecutiv iar măsurile minimale nu se pot adopta din motive obiective, angajatorul trebuie:
- să reducă durata zilei de lucru;
- să eșaloneze ziua de lucru până la ora 11,00 și după ora 17,00;
- să dispună întreruperea colectivă a lucrului, în situațiile extreme.
În această perioadă controalele inspectorilor de muncă vizează în special sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și unde se desfășoară activități care necesită efort fizic deosebit iar în cadrul acestora se verifică cu precădere măsurile aplicate de angajatori în perioadele cu temperaturi caniculare pentru protecția salariaților.
Ce sunt bolile legate de căldură?
Expunerea prelungită sau intensă la temperaturi ridicate poate duce la boli legate de căldură. Acestea apar atunci când corpul dumneavoastră nu mai este capabil să mențină o temperatură corporală sănătoasă. Bolile legate de căldură pot include:
- extenuare
- crampe de la căldură
- deshidratare
- leșin
- insolație.
Persoanele care sunt cele mai expuse riscului de boli legate de căldură sunt:
- tineri (sub 25 de ani) și lucrători în vârstă
- femeile însărcinate
- persoanele cu boli fizice, cum ar fi boli de inimă și
- lucrători care nu sunt aclimatizați să lucreze la căldură.
Supravegherea sau instruirea lucrătorilor pentru a recunoaște simptomele comune ale bolilor legate de căldură poate ajuta la asigurarea primului ajutor acordat cu promptitudine.
Simptomele unei boli legate de căldură pot include:
- ameţeală
- transpiraţie
- tulburări de vedere
- leșin
- greață și
- crampe musculare
Bolile legate de căldură pot fi prevenite, în special cu angajamentul managementului de a oferi cele mai eficiente măsuri.
Instruire protecția muncii pentru perioadele de caniculă
Lucrătorii care nu au petrecut recent timp în medii calde sau fierbinți vor avea nevoie de timp pentru a dezvolta toleranță (a se aclimatiza) la căldură. În primele zile în medii calde sau fierbinți, angajatorii ar trebui să încurajeze lucrătorii:
- Să consume lichide adecvate (apă)
- Să lucreze în ture mai scurte,
- Să ia pauze dese în locuri umbrite și
- Să identifice rapid orice simptom de boală de căldură.
Alte opțiuni pentru menținerea temperaturii corpului scăzute în medii calde includ modificarea volumului de muncă și a programelor. De exemplu, împuterniciți supraveghetorii și lucrătorii să încetinească activitatea fizică, cum ar fi reducerea vitezei de manipulare manuală sau programarea muncii pentru dimineața sau în schimburi mai scurte, cu pauze frecvente de odihnă la umbră sau cel puțin departe de sursele de căldură. Supraveghetorii pot încuraja lucrătorii din medii calde să bea lichide hidratante. Cel puțin, toți supraveghetorii și lucrătorii ar trebui să primească instruire despre simptomele legate de căldură și primul ajutor.
Există riscuri pentru lucrul cu căldură în interior?
Bolile legate de căldură pot apărea și din munca în interior, din cauza radiațiilor termice și umidității ridicate, cum ar fi cele din bucătării sau spălătorii.
Temperaturile ridicate ale aerului și umiditatea pot contribui la oboseală și la boli legate de căldură. Temperatura din mediul de lucru trebuie să fie confortabilă și să se potrivească tipului de lucru.
Unele măsuri de control pentru gestionarea căldurii în interior includ:
- eliminarea aerului sau aburului încălzit din procesele fierbinți folosind ventilația locală de evacuare
- izolarea surselor de căldură din interior. De exemplu, izolați instalația, țevile și pereții
- creșterea mișcării aerului folosind ventilatoare sau instalarea de aparate de aer condiționat sau răcitoare prin evaporare
- programarea lucrărilor în părțile mai răcoroase ale zilei.
Bolile legate de căldură pot avea un cost substanțial pentru lucrători și angajatori. Stresul termic poate duce la scăderea performanței chiar și la persoanele aclimatizate, la pierderea productivității din cauza bolii și spitalizării și, posibil, la deces. Prin urmare este recomandat ca angajatorii să ia măsuri de prevenire și protecție a angajaților – să încurajeze consumul de apă, pauzele la umbră și în perioadele în care nu este caniculă certificată de A.N.M. dar este foarte cald, pentru că sănătatea salariaților este cea mai importantă.