Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Măsuri de protecţia muncii în contextul epidemiei de Coronavirus

Măsuri de protecţia muncii în contextul epidemiei de Coronavirus

Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de virusuri de obicei asociate cu boli ușoare, similare cu răcelile obișnuite. Un nou coronavirus (nCoV) este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om.

Bolile grave includ:

  • Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) (raportat pentru prima dată în 2012, toate cazurile au fost legate de țări din sau din apropierea Peninsulei Arabe)
  • Sindrom respirator acut sever (SARS-CoV)

În prezent, un nou coronavirus a fost identificat în China (orașul Wuhan) și a fost inițial cunoscut sub numele de Novel Coronavirus 2019 (2019-nCoV). Acum a fost numit formal COVID-19. Cazul a fost raportat la 31 decembrie 2019, iar confirmarea identificării coronavirusului a avut loc pe 7 ianuarie 2020.

Recomandările standard ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru publicul larg pentru a reduce expunerea și transmiterea bolii sunt:

  • Curățarea frecventă a mâinilor folosind dezinfectanţi pe bază de alcool sau săpun și apă.
  • Acoperirea gurii și a nasului cu cotul sau cu un şerveţel când tușiți sau strănutaţi, aruncarea imediată a şerveţelului și spălarea mâinilor.
  • Evitarea contactului cu oricine are febră și tuse.
  • Solicitarea asistenței medicale din timp și împărtășirea istoricului de călătorie anterior cu furnizorul de servicii medicale dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație.

Care sunt implicaţiile privind sănătatea şi securitatea muncii şi cum vă poate ajuta o firmă de protecţia muncii din Bucureşti să implementaţi o politică adecvată de prevenţie?

Ce se poate face la locul de muncă?

Locurile de muncă ar trebui să aibă o politică în vigoare care să stabilească reguli de urmat când oamenii sunt bolnavi sau absentează pentru a avea grijă de ceilalți. Această politică ar trebui să indice modalitatea de notificare a angajatorului. De asemenea pot fi adoptate modalități simple de a preveni răspândirea COVID-19 şi a altor virusuri la locul de muncă, ceea ce va contribui la reducerea numărului de zile de lucru pierdute din cauza bolilor.

  • Asigurarea instalațiilor curate de apă curentă pentru spălarea mâinilor;
  • Oferirea dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool atunci când nu sunt disponibile instalații de apă curentă (sau pentru persoane aflate pe drum);
  • Curățarea obiectelor care sunt atinse frecvent, cum ar fi clanţele uşilor, mânerele, balustradele, ibrice, mânerele de la dozatoarele de apă etc., cu dezinfectanți obișnuiți sau apă și detergent;
  • Furnizarea de cutii de şerveţele și încurajarea utilizării acestora;
  • Amintind personalului să nu împartă pahare, veselă și tacâmuri. Asigurați-vă că vasele sunt spălate cu apă și săpun după utilizare;
  • Îndepărtarea revistelor și a hârtiilor din zonele de așteptare sau spaţii comune (cum ar fi săli de odihnă, cafeterii, bucătării);
  • Asigurați-vă că sistemele de ventilație funcționează corect şi sunt curăţate cu regularitate;
  • Curățarea postului de lucru al unei persoane sau alte zone în care s-a aflat dacă o persoană a fost suspectă sau identificată cu o infecție;
  • Asigurați-vă că locurile de muncă sunt curate și igienice. Suprafețele (de exemplu, pupitre, birouri) și obiectele (telefoane, tastaturi) trebuie șterse cu dezinfectant în mod regulat, deoarece contaminarea de pe suprafețele atinse de angajați și clienți este una dintre principalele moduri prin care se răspândește COVID-19;
  • Promovaţi spălarea/dezinfectarea periodică a mâinilor de către angajați, contractori și clienți. Puteți pune dozatoare de dezinfectant în locuri frecventate de toţi salariaţii. Asiguraţi-vă că aceste dozatoare sunt reumplute în mod regulat;
  • Puneţi afișe care promovează spălarea mâinilor şi combinați acest lucru cu alte măsuri de comunicare, cum ar fi oferirea de îndrumări la reuniuni sau prin intranet pentru a promova spălarea mâinilor;
  • Asigurați-vă că personalul, contractorii și clienții au acces la locurile unde îşi pot spăla mâinile cu apă și săpun, deoarece spălarea ucide virusul pe mâini și previne răspândirea COVID-19;
  • Acordarea permisiunii angajaților să lucreze de acasă sau să aibă program flexibil pentru a evita orele de vârf în transportul public.

Lucruri de luat în considerare la călătoria în interes de serviciu

  • Înainte de călătorie asigurați-vă că aveţi cele mai recente informații despre zonele unde se răspândește COVID-19 pe care le puteţi găsi pe site-ul mae.ro. Pe baza acestora organizația dvs. ar trebui să evalueze beneficiile și riscurile legate de planurile de călătorie. Evitați să trimiteți angajați care pot avea un risc mai mare de îmbolnăvire gravă (de exemplu, angajații în vârstă și cei cu afecțiuni medicale precum diabet, boli de inimă și plămâni).
  • În timpul călătoriei încurajați angajații să se spele pe mâini în mod regulat și să stea la cel puțin un metru distanță faţă de oameni care tuşesc sau strănută. Asigurați-vă că angajații știu ce să facă și pe cine să contacteze dacă se simt rău în timpul călătoriei. Asigurați-vă că angajații dvs. respectă instrucțiunile autorităților locale de unde călătoresc. Dacă, de exemplu, li se spune să nu meargă undeva, ar trebui să respecte acest lucru. Angajații dvs. ar trebui să respecte orice restricții locale privind călătoria, mutarea sau adunările mari de oameni.
  • La revenirea din călătorie angajații care s-au întors dintr-o zonă unde se răspândește COVID-19 trebuie să se monitorizeze ei înșiși pentru simptome timp de 14 zile și să își ia temperatura în fiecare zi. Dacă dezvoltă chiar o tuse ușoară sau febră de grad scăzut (adică o temperatură de 37,3°C sau mai mult) ar trebui să stea acasă și să se auto-izoleze. Aceasta înseamnă evitarea contactului apropiat (un metru sau mai aproape) cu alte persoane, inclusiv cu membrii familiei. De asemenea, ar trebui să informeze direcţia de sănătate publică, oferind detalii despre călătorie și simptome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *