Sari la conținut
Protectia muncii Bucuresti » Blog » Instruirea de protecția muncii. Cum o organizăm eficient?

Instruirea de protecția muncii. Cum o organizăm eficient?

Una dintre cele mai importante etape în managementul activității de protecția muncii în orice organizație o constituie instruirea de securitate și sănătate în muncă – protecția muncii a salariaților. Organizarea cât mai eficientă a întregii activități presupune să parcurgeți inclusiv câteva etape definitorii pentru eficiența instruirii de protecția muncii:

Identificare

Identificați ce fel de instruire este necesară în organizația dumneavoastră, ce abilități și cunoștințe le sunt necesare lucrătorilor ca să își desfășoare munca într-un mod sigur și sănătos. Studiați istoricul accidentelor de muncă, sau a cazurilor de îmbolnăviri profesionale din societatea dumneavoastră.

Parcurgeți evaluarea riscurilor de accidentare pentru a vedea unde informarea și / sau instruirea lucrătorilor au fost identificate ca factori de risc.

Luați în considerare nevoile de instruire pentru toată lumea, inclusiv pentru directori, manageri și șefi de echipe referitor la:

 • modul în care gestionați sănătatea și securitatea la locul de muncă
 • cine este responsabil pentru ce;
 • costurile pe care le implică dacă lucrurile nu merg bine;
 • cum să identifice pericolele și să le raporteze;
 • pericolele întâlnite și măsuri pentru controlul acestora.

Stabilire priorități

Stabiliți care sunt prioritățile de instruire. Legea impune să efectuați pregătiri specifice, de exemplu instruirea de prim ajutor. Prioritățile trebuie să includă:

 • angajații care în care lipsa informațiilor/instruirii pot provoca vătămări grave;
 • noii angajați în societate și angajații noi în mediul de lucru;
 • angajații care își schimbă locul de muncă, practicile de lucru sau își asumă noi responsabilități;
 • angajații care folosesc echipamente de muncă noi.

O bună abordare a necesității de instruire pentru protecția muncii, trebuie să includă și consultarea angajaților și a reprezentanților acestora. Instruirea de securitate a muncii  trebuie organizată în timpul programului de lucru și trebuie să  verificați dacă sunt necesare aranjamente speciale pentru lucrătorii cu timp parțial sau pentru lucrătorii pe ture.

Metode de instruire privind protecţia muncii

Alegeți-vă metodele de instruire pentru protecția muncii, de exemplu:

 • oferirea de informații sau instrucțiuni proprii de securitate în muncă;
 • instruire de protecția muncii la locul de muncă;
 • instruire clasică, în „sala de clasă”;
 • instruire asistată de calculator și/sau interactivă;

Asigurați-vă că puteți acoperi nevoile de instruire ale întregii forțe de muncă, inclusiv a persoanelor cu dizabilități sau luați în considerare un serviciu extern de prevenire si protecție abilitat pentru a vă ajuta cu informații, materiale și organizarea instruirilor. O firmă de protecția muncii din București vă poate ajuta să organizați instruiri SSM potrivite cu activitățile desfășurate în cadrul companiei.

Organizaţi instruirea

Asigurați-vă că informațiile sunt ușor de înțeles și încercați să utilizați o varietate de metode de instruire pentru a vă transmite mesajul.

Asigurați loc de desfășurare a instruirii de protecția muncii și că instructorul dispune de suficient timp și de resurse pentru a se pregăti.

Feedback

Verificați dacă instruirea a avut impact:

Angajații tăi înțeleg ce ai nevoie de la ei? Au acum cunoștințele și abilitățile necesare pentru a lucra în siguranță și fără riscuri pentru sănătate? Lucrează efectiv așa cum au fost instruiți? A existat vreo îmbunătățire a performanței în materie de securitate și sănătate în muncă a organizației dumneavoastră? Ce feedback primiți de la manageri și de la persoanele care au fost instruite? Sunt necesare informații suplimentare și / sau instruire? A fost folosită cea mai potrivită metodă de formare? Ce îmbunătățiri pot fi făcute? A existat o schimbare în comportament și practică?

Înregistrarea și monitorizarea instruirilor de protecția muncii și reluarea instruirii periodic, vă va ajuta să evaluați și să gestionați eficient riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *