Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă în prezent companiile, este fără îndoială pandemia de COVID-19, provocare ce poate
fi depăşită numai prin strânsă colaborare între angajatori şi lucrători, în ceea ce priveşte punerea în practică a măsurilor recomandate de autorităţi.
Doar prin conştientizarea faptului că fiecare din noi purtăm responsabilitatea prevenirii îmbolnăvirilor şi transmiterii mai departe a virusului, prin abordarea cu seriozitate de către ambele părţi a acestor măsuri, se poate opri răspândirea bolii şi asigura un mediu de lucru sigur și sănătos pentru toate categoriile de angajaţi, atât telelucrători cât şi cei care revin la locul de muncă obişnuit.
Odată cu relaxarea restricţiilor impuse de pandemie, devine imperativ necesară adoptarea unor politici și practici sigure și eficiente pentru revenirea la locurile de muncă. Dar cum se poate reveni la locul de muncă, limitând în acelaşi timp răspândirea COVID-19? Pentru a ajunge la acest obiectiv, va fi vital să îmbinăm cunoștințele de sănătate şi securitate în muncă, protecţia muncii – cu o planificare eficientă a activităţilor.
Prin creșterea gradului de conștientizare și pregătirea tuturor pentru noua normalitate la locul de muncă – va fi extrem de important ca angajatorii şi lucrătorii să înțeleagă cum se răspândește virusul și cum poate fi împiedicat să se răspândească, astfel încât măsurile de prevenire să fie puse în aplicare în mod constant de către toți cei de la locul de muncă.
În acest sens, ghidul realizat de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă COVID-19: BACK TO THE WORKPLACE – Adapting workplaces and protecting workers disponibil şi în limba română, oferă informații importante despre utilizarea evaluării riscurilor ca punct de plecare pentru reducerea expunerii lucrătorilor la virus și descrie modul în care locurile de muncă și practicile de muncă pot fi adaptate. Un alt instrument folositor al Agenţiei este evaluarea online a riscurilor, un instrument interactiv care oferă angajatorilor posibilitatea evaluării riscului de îmbolnăvire şi transmitere a COVID-19 https://oiraproject.eu/oira-tools/eu/covid-19/covid-19
Înainte de a relua activitatea pe deplin și înainte ca lucrătorii să revină la locul de muncă efectuați adaptări la configurarea locului de muncă și la organizarea muncii care vor reduce transmiterea COVID-19. Luați în considerare reluarea lucrului în etape pentru a permite efectuarea adaptărilor. Asigurați-vă că informați lucrătorii despre aceste schimbări și puneţi-le la dispoziţie noile proceduri și instruire, dacă este necesar, înainte de a-şi relua activitatea.
Luați legătura cu consultantul dumneavoastră pe servicii de sănătate și securitate la locul de muncă, iar în cazul în care nu aveți acces la astfel de servicii, încheiaţi un contract cu o firmă de protectia muncii.
Acordați o atenție deosebită lucrătorilor care prezintă un risc ridicat și fiţi pregătiți să-i protejaţi pe cei mai vulnerabili – persoanele în vârstă, cele cu afecțiuni cronice (inclusiv hipertensiune arterială, probleme pulmonare sau cardiace, diabet sau care sunt supuse tratamentului cancerului sau altei imunosupresii) și femei gravide. Atenție sporită și pentru lucrătorii cu membrii apropiați ai familiei, care prezintă un risc ridicat.
Luați în considerare să implementați sprijin pentru lucrătorii care pot suferi de anxietate sau de stres. Acest lucru ar putea varia de la manageri care se interesează mai des de starea lucrătorilor, facilitând comunicarea între colegi, schimbări în organizarea muncii și sarcini de lucru, până la un program de asistență a angajaților sau un serviciu de coaching, precum și oferirea contactului cu un serviciu de sănătate în muncă. Fiți conștienți de faptul că lucrătorii ar putea să treacă prin evenimente traumatice, cum ar fi boala gravă sau moartea unei rude sau un prieten, sau să întâmpine dificultăți financiare sau probleme cu relațiile lor personale.
Lucrătorii care se întorc la locul de muncă după o perioadă de izolare, fie ca măsură individuală, fie ca parte a unei izolări colective, pot avea griji, în special cu privire la riscul de infecție. Aceste griji – mai ales dacă au apărut schimbări la locul de muncă – pot duce la probleme de stres și de sănătate mintală. Când există măsuri de distanțare fizică, aceste probleme nu sunt doar mai probabile, dar mecanismele obișnuite care ne ajută să facem faţă problemelor, precum spațiul personal sau împărtăţirea problemelor cu alții, nu sunt disponibile. Furnizați lucrătorilor informații despre sursele de sprijin și sfaturi.
Muncitorii ar putea fi îngrijorați de o șansă crescută de infecție la locul de muncă și poate nu vor să se întoarcă. Este important să le înțelegeți preocupările, să furnizați informații despre măsurile luate și sprijinul disponibil. Deși există anumite locuri de muncă și sectoare în care lucrătorii nu pot lucra de acasă, telemunca rămâne o opțiune, poate chiar o cerință pentru mulți.