Sari la conținut
Protectia muncii Bucuresti » Blog » Echipamentul individual de protecţie – Noțiuni de bază

Echipamentul individual de protecţie – Noțiuni de bază

Echipamentul individual de protecție (EIP) este îmbrăcămintea sau echipamentul conceput pentru a proteja lucrătorii împotriva unuia sau mai multor riscuri care le-ar putea pune în pericol securitatea şi sănătatea atunci când se află la locul de muncă. Echipamentul individual de protecție ar trebui considerat doar ca o ultimă linie de apărare între un pericol și lucrător.

Întotdeauna ar trebui ca în primă fază să se încerce controlarea, evitarea sau limitarea riscurilor și pericolelor de la locul de muncă prin mijloacele tehnice de protecţie colectivă ori prin proceduri de organizare a muncii.

Siguranța la locul de muncă trebuie să înceapă cu o evaluare a riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională. Odată identificate pericolele și riscurile, se poate propune un plan pentru a prioritiza măsurile și reduce riscul de vătămare.  Angajatorul va informa lucrătorii asupra riscurilor şi pericolelor identificate şi va asigura instruirea acestora privind modul de purtare a echipamentului individual de protecţie.

Conform H.G. 1048/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncă, orice echipament individual de protecţie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să fie corespunzător pentru riscurile implicate, fără să conducă el însuşi la un risc mărit;
  • să corespundă condiţiilor existente la locul de muncă;
  • să ia în considerare cerinţele ergonomice şi starea sănătăţii lucrătorului;
  • să se potrivească în mod corect persoanei care îl poartă, după toate ajustările necesare.

Tipuri de bază de echipament individual de protecție

Chiar și cele mai stricte controale nu vor elimina neapărat toate riscurile asociate cu majoritatea sarcinilor de muncă și de aici trebuie luată în considerare nevoia de EIP. Următoarele tipuri de bază de EIP ar trebui să fie disponibile în fiecare loc de muncă.

Protecția capului

Echipamentul de protecție a capului include caști de protecție și articole de protecție și ar trebui să fie necesare pentru sarcini care pot cauza căderea oricărei forțe sau obiect. La verificarea de siguranță a căștilor de protecție, asigurați-vă că nu există adâncituri sau deformări pe carcasă și legăturile sunt strânse în interior. Nu depozitați în lumina directă a soarelui și înlocuiți întotdeauna o cască dacă a fost supusă  oricărui fel de impact, chiar dacă daunele sunt de neobservat.

Protecția feței și ochilor

EIP include ochelari de protecție și viziere de protecție și trebuie să fie utilizate pentru sarcini care pot cauza pierderea vederii și a ochiului, arsuri, stropi, spray-uri de lichide toxice etc. La veificarea de siguranță asigurați-vă că nu există crăpături sau deformări ale lentilelor iar cureaua este în stare de funcționare bună și este bine sigilată pe obraz și frunte.

Protecția piciorului

EIP include încălțăminte cu talpă antiderapantă și bombeu metalic, cizme de securitate, genunchiere, glezniere etc. și ar trebui să fie utilizate pentru sarcini de muncă din care pot rezulta leziuni grave ale  picioarelor cauzate de căderea sau rularea obiectelor, a substanțelor fierbinți, sau de pericole electrice și suprafețe alunecoase.

Protecția mâinilor

EIP include mănuși de protecție, care trebuie să fie utilizate pentru sarcini care pot provoca arsuri ale mâinilor și pielii, absorbția substanțelor dăunătoare, tăieturi, fracturi sau amputări. Când inspectați echipamentele de protecție a mâinilor, asigurați-vă că acestea se potrivesc perfect fără spații și nu prezintă tăieturi, rupturi, urme de arsuri sau contaminare cu reziduuri chimice. Înlocuiți-le întotdeauna dacă ați observat vreuna dintre aceste neconformități.

Protecția corpului

EIP include veste și costume de protecție și ar trebui să fie utilizate pentru sarcini care pot provoca leziuni ale corpului rezultate din temperaturi extreme, flăcări și scântei, substanțe chimice toxice, mușcături de insecte și radiații. Asigurați-vă că sunt curate și nu prezintă tăieturi, rupturi sau arsuri.

Protecția auzului

Eip include dopuri de urechi și căști și ar trebui să fie utilizate pentru sarcini care pot cauza probleme de auz și pierderea auzului. Echipamentul pe care îl alegeți pentru protecția auditivă trebuie să se potrivească perfect canalului urechii. Recomandate sunt dopurile de urechi care se potrivesc pe diferite dimensiuni ale canalelor urechii.

Protecția împotriva căderilor

EIP include hamuri și centuri de siguranță și trebuie utilizate strict pentru sarcini care pot provoca căderea de la înălțime și vătămări grave sau moarte. Când inspectați echipamentele, asigurați-vă că bretelele sunt lipsite de porțiuni destrămate, deformări și semne de arsură iar cataramele sunt conectate sigur și strâns. Este foarte important să nu le mai utilizați dacă au provocat un accident.

Protecție respiratorie

EIP este constituit din aparate filtrante și ar trebui să fie utilizate pentru sarcini care pot provoca inhalarea de substanţe dăunătoare. Când asigurați siguranța protecției respiratorii, asigurați-vă că echipamentul este testat corespunzător și angajatul a fost instruit corespunzător înainte de a-l purta.

Echipamentul individual de protecţie se distribuie gratuit de angajator, care asigură buna sa funcţionare şi o stare de igienă satisfăcătoare prin intermediul întreţinerii, reparării şi înlocuirilor necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *