Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Ce este instruirea de protecția muncii?

Ce este instruirea de protecția muncii?

Instruirea de protecția muncii înseamnă a ajuta oamenii să învețe cum să facă ceva. Să le spui oamenilor ce ar trebui sau (adesea la fel de important) ce nu ar trebui să facă. Pur și simplu să le ofere informații. Instruirea nu se referă doar la cursuri formale „la clasă” și la obținerea de certificate  de formare profesională.

Indiferent de mărimea unei companii, lucrătorii din toate domeniile de activitate se confruntă cu pericole la locul de muncă. Acestea le pot pune în pericol sănătatea și securitatea. Puteți organiza instruiri SSM eficiente colaborând cu o firmă de protecția muncii din București.

Care sunt domeniile pentru care se organizează instruirea de protecția muncii?

În unele domenii de activitate pericolele sunt evidente: expunerea la substanțe chimice nocive, incendii, explozii și utilajele. Acestea sunt doar o parte din riscul pentru sănătate cu care lucrătorii din aceste domenii se confruntă în fiecare zi. Cu toate acestea, pentru alte domenii de activitate, pericolele nu pot fi la fel de evidente. Lucrul într-un birou sau un restaurant poate părea inofensiv. Însă ergonomia slabă, stresul psihologic conduc de asemenea la probleme de sănătate care pot împiedica productivitatea. Deoarece pericolele sunt prezente în toate domeniile de activitate, este esențial ca angajatorii să ofere tuturor lucrătorilor instruire SSM adecvată. De asemenea să actualizeze aceste cunoștințe cu regularitate.

Educarea lucrătorilor pe elementele de bază ale protectiei muncii securității și sănătății în muncă poate contribui la reducerea accidentelor de muncă și a vătămărilor la locul de muncă, salvând companiile de la bătăliile legale costisitoare cu angajații și sprijin pe tot parcursul familiilor lor. În plus, acordarea de prioritate siguranței personalului dumneavoastră poate împiedica absenteismul de la locul de muncă din cauza accidentelor de muncă sau a îmbolnăvirilor profesionale și ajută la menținerea la minim a pierderilor financiare rezultate din necesitatea folosirii unor lucrători mai puțin experimentați.

Ce avantaje oferă instruirea de protecția muncii?

În afară de avantajele juridice și financiare evidente care rezultă din furnizarea de instrucțiuni de protecția muncii adecvate angajaților, companiile se pot bucura, de asemenea, de productivitate și satisfacție sporită în rândul personalului, păstrând locurile de muncă în siguranță. Angajații dintr-un mediu de muncă sigur se pot concentra mai bine pe sarcinile lor. Aceștia că nu trebuie să-și facă griji în ceea ce privește siguranța personală. Aceasta va duce în cele din urmă la creșterea productivității și, în consecință, la sporirea profiturilor companiei pe termen lung.

Angajații care sunt încrezători în securitatea și sănătatea lor la locul de muncă tind, de asemenea, să fie mai mulțumiți de angajatorii lor – și este de la sine înțeles că această creștere a moralului angajaților va stimula și productivitatea. Angajatorii care iau măsuri de protecția muncii pentru a-și menține lucrătorii în siguranță au, de asemenea, mai multe șanse de a câștiga loialitatea angajaților și, ca atare, lucrătorii calificați cu valoare înaltă sunt mai puțin susceptibili să plece și să se transfere în alte companii.

Furnizarea de informații și instruire în domeniul sănătății și securității în muncă vă ajută să:

  • vă asigurați că dumneavoastră sau angajații dumneavoastră nu sunteți răniți sau expuși la îmbolnăvire profesioală de munca depusă de ei;
  • dezvoltați o cultură pozitivă pentru sănătate și securitate, unde munca sigură și sănătoasă devine a doua natură a tuturor;
  • aflați cum puteți gestiona mai bine aspectele privind protecția muncii;
  • vă îndepliniți obligația legală de a proteja sănătatea și securitatea angajaților.

O pregătire eficientă va contribui la formarea angajaților competenți în domeniul sănătății și securității, vă va ajuta afacerea să evite suferințele și costurile provocate de accidentele de muncă.

Cine are nevoie de instruire SSM specială?

 Unii angajați pot avea nevoi speciale de formare, de exemplu:

  • Noii angajați au nevoie de instruire introductiv generală pentru securitate și sănătate în muncă și situații de urgență. În cadrul acesteia trebuie sa i se prezinte modul de lucru în condiții de siguranță, modalități de acordare a primului ajutor. De asemenea manevrele de stingere incendiu și proceduri de evacuare;
  • Persoanele care își schimbă locul de muncă sau își asumă responsabilități suplimentare trebuie să știe despre orice implicații noi în ceea ce privește protecția muncii;
  • Angajații tineri sunt deosebit de vulnerabili la accidente și trebuie să acordați o atenție deosebită nevoilor lor, deci formarea lor ar trebui să fie o prioritate. De asemenea, este important ca angajații noi, fără experiență sau tineri, să fie supravegheați în mod adecvat;
  • Reprezentanții angajaților sau lucrătorii desemnați vor necesita instruire care să reflecte responsabilitățile lor;

Lucrarea de evaluare a riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională ar trebui să identifice orice nevoi suplimentare de formare asociate cu riscurile specifice identificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *