Expresia „lucru de acasă” te face să îţi imaginezi că lucrezi din pat, că stai în pijamale, că te uiți pe fereastră bucuros că nu ești înghesuit în metrou sau în trafic.
Acest lucru însă nu este neapărat adevărat pentru mulţi profesionişti care sunt obişnuiţi să lucreze de acasă, care își iau munca în serios şi ştiu că a lucra de acasă înseamnă să faci același job, doar că nu la birou.
COVID-19 a determinat multe companii să recomande angajaților să lucreze de acasă. Pentru mulți, munca la distanță este o realitate nouă și una cu care avem nevoie de timp să ne obişnuim.
Indiferent dacă este făcut la alegere sau după necesitate, lucrul de acasă are beneficiile sale, cum ar fi evitarea deplasării zilnice. Trebuie să avem în vedere însă că şi lucrul de acasă trebuie să urmeze aceleaşi directive de securitate şi sănătate în muncă, că trebuie să lucrăm nu numai în mod eficient dar şi într-un mod sănătos şi sigur, respectând aproape aceleaşi instrucţiuni de protecţia muncii ca şi la birou. Pentru aceasta este necesar să ţinem cont de câteva aspecte esenţiale. Pentru sfaturi de ergonomie şi consultanţă în securitate şi sănătate în muncă puteţi apela oricând şi la serviciile unei firme de protecţia muncii din Bucureşti.
Creați-vă un spațiu desemnat pentru lucru
Spaţiul de lucru este esenţial. Dacă poți să te așezi și să fii productiv oriunde, este minunat. Stabilirea unui spațiu desemnat pentru lucru – fie că este vorba despre o cameră separată, un birou complet echipat sau doar o parte curată a mesei de bucătărie – vă poate ajuta creierul să creadă că sunteți în locul în care lucrați productiv și fără distragerea atenției. Nimeni nu spune că lucrul de acasă va fi automat confortabil. Dar vă puteţi „dota” cu câteva dispozitive care vă pot face experiența de lucru de la domiciliu mai reușită: un stand reglabil pentru laptop, tastatura şi mouse fără fir, căști bluetooth fără fir etc.
Nu uitaţi că indiferent de locaţia aleasă, cel mai important este să ţineţi seama de aspectele de ergonomie care vă vor ajuta să păstraţi o postură confortabilă şi corectă în timpul lucrului.
De-a lungul timpului obiceiurile nesănătoase pe care le adoptăm, menţinerea unei poziţii cocoşate la birou devin cu ușurinţă obișnuite și pot duce la dureri de spate și de gât, precum și deteriorarea structurilor coloanei vertebrale. Din fericire, postura incorectă, disconfortul și productivitatea pot fi controlate și îmbunătățite cu unele modificări ergonomice simple. Totul se reduce la postură.
Un birou ergonomic corect sprijină structura fizică a corpului, ceea ce, în esență, vă afectează poziția şi în cele din urmă confortul și productivitatea generală. Iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că corpul dvs. are postura corectă pentru a evita vătămările coloanei vertebrale și pentru a crea un loc de muncă sigur și confortabil.

Ergonomia ecranului computerului
Pentru a evita întinderea gâtului, ecranul trebuie să fie la o distanță confortabilă. Întindeţi brațele şi poziția corectă ar trebui să fie dacă degetul mijlociu ajunge la ecran. Pentru o poziționare corectă a înălțimii, închideți ochii și atunci când îi deschideți, bara de adrese ar trebui să fie în linie. Utilizați reglarea înălțimii pentru a corecta alinierea și înclinați întotdeauna ecranul / monitorul pentru a evita reflexiile și strălucirea.
Tastatura / mouse
Tot ceea ce se află în jurul biroului ar trebui să fie plasat în jurul posturii naturale a corpului dvs. Coatele trebuie să fie întotdeauna în lateral și îndoite la 90 de grade sau mai jos. Înălțimea tastaturii trebuie să fie puţin (1-2 centimetri) deasupra coapselor.
Înălțimea scaunului
Un scaun ergonomic este conceput pentru a ajuta la reducerea stresului plasat pe corp de şederea prelungită, motiv pentru care poziționarea corectă este imperativă. Evitați să vă așezați pe marginea scaunului și amintiți-vă întotdeauna să stați cu şezutul cât mai în spate pe scaun pentru un sprijin optim. Asigurați-vă că sunteți cât mai aproape de birou, cu brațele sprijinite pe suprafața de lucru într-un unghi de 90 de grade. Brațele ar trebui să fie paralele cu coloana vertebrală, iar picioarele trebuie să fie îndoite la un unghi de 90 de grade şi sprijinite pe podea. Reglați întotdeauna înălțimea scaunului pentru a vă asigura că sunteți înclinat corect, este recomandată o înălțime a scaunului cuprinsă între 40 – 55 de centimetri de la sol.
Pernă / Garnitură
În mod ideal, un scaun de birou cu o pernă confortabilă din material textil respirabil vă va menține corpul în postura potrivită pe parcursul zilei. Încercați să evitați un scaun dur sau un scaun proiectat estetic în detrimentul confortului, deoarece deteriorarea corpului depășește cu mult în importanţă orice design.
Cotiere
Ameliorarea durerii de gât și umeri se poate face cu o poziționare corectă a cotierei. Pentru a evita alunecarea înainte pe scaun, cotiera trebuie ajustată astfel încât brațele să fie ușor ridicate la nivelul umerilor și într-o poziție confortabilă.
Înălțimea spătarului
Spătarul trebuie să fie reglabil (atât în sus, cât și în jos și în unghi), şi să dea un sprijin complet la curba naturală a coloanei vertebrale. Încercați să mențineți unghiul scaunului mai spre înainte decât înapoi pentru a vă menține postura, deoarece dacă spătarul este lăsat prea în spate, veţi avea tendinţa să staţi cocoşat.
Amintiţi-vă mereu că, indiferent cât de corect din punct de vedere ergonomic este amenajat locul dumneavoastră de lucru, este indicat să luaţi o pauză cel puțin o dată pe oră pentru a vă mişca și a vă întinde picioarele.
Alte câteva sfaturi pentru a vă menține responsabil, colaborativ și productiv când lucrați de acasă.
Mențineți-vă programul de dimineață
Treziţi-vă la ora la care o faceţi de obicei (valabil si pentru ora de culcare la aceeași oră), cu excepția cazului în care vă treziţi la 5 dimineața pentru a face naveta, ceea ce nu va trebui să faceţi acum! Menținerea aceleiași rutine vă ajută să evitați să fiți letargici și obosiți dacă dormiți până la prima întâlnire pe skype.
Faceți un duș înainte de a vă așeza să lucraţi, dușul este o modalitate de a vă trezi.
Puneţi-vă haine care nu sunt pijamale
Să fii în pijamale te va face să te simți neprofesional. Pentru a avea vocea cea mai profesionistă și pregătită pentru lucru, puneți-vă niște pantaloni adevărați și haine prezentabile. Orice altceva mai dezordonat sau care amintește de ceva în care ai dormit vă va face să vă simțiţi lent, somnoros și mai puțin pregătit pentru a lucra.
Minimizați distragerile de atenţie
Sunt una dintre cele mai mari provocări când lucrați de acasă. Pentru a vă menține creierul în modul corect, evitați activităţile care nu au legătură cu lucrul: gătitul, curăţenia, televizorul, telefonul mobil şi mesajele de pe whatsapp.
Luaţi-vă pauza normală de prânz
şi nu uitaţi nici de pauzele scurte sau schimbările de activitate, care să reducă suprasolicitarea în faţa ecranului de vizualizare
Țineți legătura cu colegii în mod regulat
Vorbiţi cu colegii din echipă prin Skype pentru Business, Zoom, fiind prezent, practic. Fiţi clar cu managerul direct comunicând atunci când sunteţi „ la birou” sau când intenționați să plecați sau să fiți offline. În cele din urmă, nu fiți timizi nici cu privire la accesarea telefonului. Acesta este cel mai bun mod de a fi real și uman și de a vă aminti că toți ceilalți din organizația dvs. sau din cadrul echipei dvs. sunt adevărați și umani.
Lăsați munca „la locul de muncă”
și bucurați-vă de după-amiaza şi de seara dvs. așa cum ați face-o de obicei. Aceasta este una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm când lucrăm de acasă. Cum lăsați „munca” la locul de muncă, dacă acum munca este acasă? Acesta este motivul pentru care camera biroului de acasă sau colțul unei camere este foarte util. Când nu mai este necesar să fiți online sau într-o întâlnire, lăsați spaţiul respectiv sau biroul să se „odihească”, știind că va fi tot acolo şi mâine. Folosiți deci canapeaua sau dormitorul exclusiv pentru activităţi fără legătură cu locul de muncă, pentru a crea o separare sănătoasă şi de care vă puteți bucura.