Blog

 Articole protecția muncii, securitatea muncii și situații de urgență

 

 

 

Indicatoare de protecţia muncii - Indicatoare de securitate

Indicatoarele de securitate pot fi găsite aproape peste tot, de la instituţii publice, școli, spitale până la birouri, centre comerciale, depozite, hoteluri și șantiere. 

Scopul lor este acela de a transmite un mesaj clar, fără ambiguitate, care poate fi ușor înțeles de toată lumea, chiar și atunci când limba română nu este limba maternă. Acest lucru este posibil prin utilizarea unor simboluri ușor de recunoscut, cum ar fi interzicerea fumatului, direcţia de urmat în cazul evacuării, pericolul electric etc.

Simbolurile recunoscute la nivel internațional ajută la susținerea instrucțiunii semnului, fie că este locația celei mai apropiate ieșiri de urgență, a trusei de prim ajutor sau a unui echipament de apărare împotriva incendiilor. Semnalizarea de securitate poate fi, de asemenea, utilizată pentru a avertiza despre pericolele potențiale, pentru a restricționa accesul sau pentru a vă asigura că echipamentul individual de protecție este purtat. Alte mesaje cheie care ar trebui să fie transmise sunt necesitatea păstrării libere a căilor şi uşilor de evacuare și de a interzice anumite acțiuni, cum ar fi fumatul.

Toate simbolurile utilizate trebuie să respecte H.G. nr. 971/2006 privind cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sănătate la locul de muncă. Aceasta preia simbolurile standardizate, recunoscute la nivel internațional de toate statele membre europene. Vezi şi forma în care a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

Cine trebuie să afişeze indicatoarele de protecţia muncii - indicatoarele de securitate?

Hotărârea impune angajatorilor să se asigure că semnele de securitate sunt furnizate și menținute în circumstanțele în care există un risc semnificativ pentru sănătate și siguranță care nu poate fi controlat sau înlăturat prin alte mijloace.

Cu toate acestea, semnele de securitate nu sunt un substitut pentru alte moduri de control al riscurilor pentru angajați. Semnele sunt concepute pentru a avertiza asupra oricăror riscuri sau pentru a instrui angajații cu privire la măsurile pe care ar trebui să le ia, precum purtarea echipamentului de protecţie.

 

Culorile de securitate şi semnificaţia lor 

Culoare

Semnificatie sau scop

Indicatii si precizari

 Rosu 

Semnal de interdictie

Atitudini periculoase

Pericol-alarma

Stop, oprire, dispozitiv de oprire de urgenta
Evacuare

Materiale si echipamente de prevenire si stingere a incendiilor

Identificare si localizare

 Galben sau galben-oranj 

Semnal de avertizare

Atentie, precautie
Verificare

 Albastru 

Semnal de obligatie

Comportament sau actiune specifica
Obligatia purtarii echipamentului individual de protectie

 Verde 

Semnal de salvare sau de prim ajutor

Usi, iesiri, cai de acces, echipamente, posturi, incaperi

Situatie de securitate

Revenire la normal

 

 

Articole

Dorești o ofertă de servicii protecția muncii sau mai multe informații? scrie-ne!