Sari la conținut
Protectia muncii Bucuresti » Blog » Aspecte psihosociale și organizatorice pentru protejarea sănătății lucrătorilor în contextul pandemiei de Covid-19

Aspecte psihosociale și organizatorice pentru protejarea sănătății lucrătorilor în contextul pandemiei de Covid-19

În timpul unei epidemii, se întâmplă frecvent ca oamenii să se simtă stresați și îngrijorați. Reacţiile comune ale persoanelor afectate (atât direct, cât și indirect) se manifestă nu numai prin teama de a se îmbolnăvi și de a muri ei înşişi, ci şi prin alte emoţii greu de gestionat fără suport:

  • Teama de a pierde mijloacele de trai, de a nu mai putea lucra în timpul izolării și de a fi concediat de la muncă
  • Teama de a fi exclus social / plasat în carantină din cauza faptului că este asociat cu boala (de ex.rasismul împotriva persoanelor care provin sau sunt percepute din zone afectate)
  • Teama de a fi separat de cei dragi din cauza carantinei, neputinţa de a proteja și frica de a-i pierde din cauza virusului
  • Senzații de neputință, plictiseală, singurătate și depresie din cauza izolării
  • Evitarea accesării serviciilor de sănătate din cauza fricii de a nu fi infectat în timpul îngrijirii

Din pricina tuturor acestor factori, lucrul în timpul pandemiei de COVID -1 9 necesită un efort semnificativ de adaptare și în acest proces este foarte relevant să participăm la îmbunătăţirea aspectelor psihosociale și organizaționale pentru a proteja sănătatea oamenilor care lucrează pe termen scurt și mediu. Dacă nu stiţi cum aţi putea aduce îmbunătăţiri aspectelor de securitate şi sănătate în muncă în compania dumneavoastră, puteţi începe prin a cere ajutor unei firme de protecţia muncii în Bucureşti, care vă va ajuta sa organizaţi activităţile de prevenire şi protecţie şi în special instructajul de protecţia muncii pe care trebuie sa îl oferiţi angajaţilor. În continuare vă oferim câteva recomandări de bază.

  • Participare

Pe cât posibil, faceți ca lucrătorii să participe la deciziile care îi vor afecta. Controlul asupra muncii și a mediului lor de muncă va face ca situația să fie mai puțin amenințătoare.

  • Informare

Stabiliţi linii directoare noi de lucru pentru a evita contagiunea. Adaptați procedurile obișnuite la situația extraordinară actuală și comunicați-le clar lucrătorilor. Instrucțiunile de protecţia muncii clare și simple transmit liniște sufletească și sunt ușor de urmărit. Oferiţi informații fiabile, oficiale și fundamentate tehnic. Menținerea persoanelor informate corect este esențială pentru a reduce incertitudinea.

  • Interes

Arătaţi interes pentru sănătatea persoanelor aflate în grija dumneavoastră, întrebați-le cum se simt și dacă au nevoie de sprijin care vă este la îndemână pentru a le oferi. Acest lucru va transmite că sănătatea lor este importantă pentru companie.

  • Recompensă

Valoraţi-le munca. În special în sectoarele esențiale, oamenii lucrează foarte mult în aceste perioade de criză. Fără aceasta ar fi imposibil să depășim această situație, deci trebuie să simtă că sunt apreciați. Gândiţi-vă la sisteme de compensare a orelor suplimentare și planificați recompense pentru efort care să-i facă să simtă importanța muncii lor.

  • Comunicare

Facilitaţi ca lucrătorii să aibă locuri și momente pentru a comunica între ei, pentru a îşi oferi sprijin reciproc și pentru a îşi împărtăși emoțiile. În aceste momente de incertitudine și teamă, relațiile interpersonale capătă o importanță specială în amortizarea repercusiunilor riscurilor psihosociale.

Unii oameni ar putea trece prin situații deosebit de dificile, pierderea persoanelor dragi, probleme de coexistență sau dificultăți economice. Simplificați modalitățile de a solicita ajutor și facilitați-le accesul la informaţii de ajutor şi la resursele de care au nevoie.

  • Organizare

Luaţi serios în considerare distribuția flexibilă a programului de lucru, care să permită un echilibru adecvat familie-muncă, intrări și ieșiri din companie eșalonate și modalități de lucru fără contact, în funcție de posibilitățile dumneavoastră. Revizuiţi programul de activități și obiective, astfel încât acestea să se adapteze realist la noile circumstanțe. Căutaţi participarea personalului și transmiteţi clar noile obiective pentru a minimiza incertitudinea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *